dilluns, de juliol 09, 2007

LES BOSSES DE PLÀSTIC.

Divendres passat es va publicar un estudi de l'Agènica de Residus de la Generalitat que feia referència al consum de bosses de plàstic a Catalunya, en total parlava de 10.000.000 de bosses de plàstic a la setmana. Inicialment la quantitat sembla molt gran però estem parlant de poc més d'1,4 bosses per habitant de Catalunya a la setmana, això em va fer pensar que probablement l'estadística no era del tot correcte i dissabte mentre feiem la compra vaig fer un recompte de les bosses que ens van donar.
A casa som dos persones i la compra important habitualment la fem un cop cada quinze dies, en concret al supermercat ens van donar 6 bosses sense tenir en compte que l'aigua, la llet i el sabó per rentar la roba van amb el seu propi embalatge. Les dades quadren amb l'enquesta de la Generalitat, 6 bosses, dues setmanes, dues persones resultat 1,5 bosses per persona.
Ara bé a aquestes bosses hem d'afegir les dels productes frescos, fruita, carn i peix que comprem a banda del supermercat, sigui quina sigui la periodicitat el consum ja és superior que el de l'estadística. A més hem de tenir en compte els embalatges de l'aigua, la llet, refrescos etc...
Vaig fer l'exercici mentre esperava el torn a la caixa de quantes bosses per compra hi havia i vaig intentar veure quin tipus d'unitat familiar eren, el resultat, malauradament l'estadística està malament i tenim un problema medi ambiental encara més greu.
Com sempre l'administració de la Generalitat intenta fer-nos a nosaltres responsables del consum de bosses, en part ho som, però l'administració té un instrument per fer possible un menor consum de bosses, regulant per llei els embalatges dels productes que es comercialitzen i promovent la utilització de materials reciclables, nosaltres evidentment que hem de canviar pautes i criterirs de consum, però l'administració pot ajudar de forma important des de la regulació. En temes medi ambientals no sempre hem de conscienciar, també hem de posar els mitjans per evitar males pràctiques ambientals (les bosses de plàstic ) i en tot cas afavorir la seva reutilització.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb aquesta gestió ambiental sostenible que vostè propulsa però també cal ser coherent i veure com van enviar 1 DVD a cada domicili de Rubí en la seva campanya, una acció no gaire sostenible...

Xavier Reinaldos ha dit...

En la meva campanya no vaig enviar un DVD a cada domicili, va ser una inserció en un diari que són menys unitats que domicilis, i el cost econòmic de l'acció va ser inferior a imprimir i distribuir un programa en suport paper,penso que també més respectuós amb el medi, el cost la meitat més o menys. El suport del CD era de cartró, no hi havia plàstic, però també estic d'acord que tots en campanya fem servir molts suports que no són gaire sostenibles, accepto la crítica. Per cert CIU no va imprimir cartells de paper per enganxar amb cola i les nostres bosses eren de paper.

Anònim ha dit...

Sr. Reinaldos: penso que li pot interessar un escrit que es diu Marcar Paquet, al bloc:

rubishow.blogspot.com